Colin Dexter

Tanulmányai, életpályája 

Középiskolai tanulmányait az 1532-ben alapított Stamford Schoolban folytatta. A Királyi Híradós Alakulatnál töltötte le katonai szolgálatát, majd klasszikus irodalmat tanult a cambridge-i Christ Kollégiumban. 1953-ban végzett. 1958-ban címzetes Master fokozatot adományoztak neki. 

Tanári pályája 1954-ben indult Dél-Midlandben: a leicesteri Wyggeston School irodalomtanára lett, ezután a Loughborough-i Gimnáziumba került. 1959-ben elnyerte a northamtonshire-i Corby Gimnázium vezetőtanári posztját. 

1966-ban kezdődő süketsége miatt vissza kellett vonulnia a tanári pályáról, ekkor vállalta el az Oxfordi Egyetem Vizsgáztató Testületének (UODLE) főtitkár-helyettesi pozícióját Oxfordban, és ezt a tevékenységet folytatta 1988-as nyugdíjaztatásáig. 
 

Írói pályája

1972-ben kezdett krimiket írni egy családi vakáció alkalmával: „Egy kis panzióban szálltunk meg Pwllheli és Caernarfon között félúton. Szombat volt, és esett – Észak-Walesben nem szokatlan dolog, hogy esik. A gyerekek óbégattak...Tétlenül ültem a konyhaasztalnál, és ekkor leírtam egy lehetséges detektívregény első néhány bekezdését.” Az utolsó busz Woodstock felé 1975-ben jelent meg, és bemutatta a világnak Morse felügyelő figuráját: a lobbanékony detektívet,akinek a gyengéje a talányos keresztrejtvény, az angol irodalom, a csapolt sör és Wagner – amely mind  Dexter saját szenvedélye is. Dexter cselekményfűzésére jellemző a megtévesztő nyomok és más elterelő manőverek alkalmazása. 

Az 1987 és 2001 között készült Morse felügyelő 33 epizódból álló tévésorozatának sikere további elismerést szerzett Dexternek. Alfred Hitchcock modorában ő is megjelenik szinte minden epizódban. 

2008 májusában Dexter a költő A.E. Housmant mutatta be a BBC  Radio 4  Nagyszerű élet című műsorában. Mind Dexter, mind Housman klasszikus-párti, és mégis mindketten más műfajú irodalmi műnek nyerték meg a szélesebb közönség figyelmét. 


Díjak és kitüntetések

Dexter számos alkalommal nyerte el a Krimiírók Szervezetének díjait:

Két Ezüst Tőrt a Holtak miséjéért 1979-ben és A jerichói halottért 1981-ben; két Arany Tőrt  A nőszemély meghóttért 1989-ben és az Út a rengetegbenért 1992-ben; egy Cartier Gyémánt Tőrt  életművéért 1997-ben. 1996-ban Macavity–díjat kapott az Evans megpróbál kisérettségizni című elbeszéléséért. 

2000-ben Dexter megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét irodalomi munkásságáért.

Vissza a főoldalra >>